EHBA: de plastieken bal

De Plastieken bal: hoe zit het daar nu mee?

Interclubs:

Zowel op nationaal, landelijk als provinciaal niveau mag de club per ontmoeting kiezen of zij met celluloid spelen of met de nieuwe plastic bal. Er wordt echter wel verwacht hierin consequent te zijn. Wat niet is toegelaten is per match of zelfs per tafel te switchen. Net zoals een ontmoeting op 2 dezelfde tafels dient te worden afgewerkt, dient ook met 2 dezelfde balletjes te worden gespeeld. Het is dus of spelen met celluloid of spelen met de plastieken bal. En net zoals er tijdens een ontmoeting niet van tafel wordt veranderd, wordt er ook niet van type bal veranderd, tenzij om heel gegronde redenen. Dan worden deze redenen onder opmerkingen op het wedstrijdblad genoteerd.

Tornooien en criteria:

  • Wanneer een tornooi of criterium door een club wordt ingericht, bepaalt de club met welke bal zal worden gespeeld. Het type bal wordt ook duidelijk vermeld in het wedstrijdreglement;
  • Provinciale evenementen zullen dit seizoen worden gespeeld met de celluloid bal
  • Vlaamse evenementen zullen met de plastieken bal worden gespeeld
  • Nationale evenementen zullen met de plastieken bal worden gespeeld

Waarom nu deze verwarrende keuzen?

Het antwoord is eigenlijk verrassend eenvoudig: er zijn immers nog niet voldoende plastic ballen voorhanden om alle organisaties met de nieuwe plastic bal te kunnen spelen.