EHBA: eerste hulp bij arbitrage

Last Updated on 20 januari 2015 by Pieter Thysen

Met deze rubriek willen we een antwoord geven op courante of minder courante vragen, waarmee we allen vroeg of laat wel eens worden geconfronteerd. Voor deze rubriek zoeken we echter nog ideeën en/of ervaringen. Heb je een specifieke wedstrijdsituatie in gedachten waarbij je twijfelt, heb je iets meegemaakt dat je niet wist hoe te reageren,… mail je vragen naar tabletennis@pieterthysen.name.

De bal raakt een netpost, wat dan?

Indien dit gebeurt tijdens een opslag en de bal valt nog op de tafelhelft van de ontvanger, is dit een let en mag er opnieuw worden geserveerd. In elk ander geval is het een punt voor de ontvanger. (Handbook for match officials, 11.2.1: “The most common reason for a let is that the ball touches the net assembly while passing over it in service. Provided the service is good up to the point at which the ball touches the net, the rally is a let if the ball then touches correctly the receiver’s court or if it is obstructed by the receiving player or pair; if it does not touch the correct court at all and is not obstructed, the receiver scores a point.”

Indien dit gebeurt in een rally, wordt dit als een “netbal” beschouwd en als dusdanig behandeld: er wordt gewoon verder gespeeld tot één van beide speler een punt heeft gemaakt. Immers, de netcontrstuctie bestaat uit het net, de netophanging en de netposten, met inbegrip van de klemmen waarmee ze aan de tafel zijn vastgemaakt (ITTF Handbook 2012-13, 2.02.01: “The net assembly shall consist of the net, its suspension and the supporting posts, including the clamps attaching them to the table.”)

De tafel verschuift tijdens een rally?

Dit is dadelijk een punt voor de tegenstander. (ITTF-handbook 2012-13, 2.10.01.0 ◦ : “Unless the rally is a let, a player shall score a point, if an opponent, or anything an opponent wears or carries, moves the playing surface;”)

Wie dien ik als hoofdscheidsrechter aan te duiden op het wedstrijdblad?

Indien er officiële scheidsrechters aanwezig zijn voor deze ontmoeting, neemt een van beiden gedurende de volle- dige wedstrijd de taak van hoofdscheidsrechter op zich.

Indien er geen “officials” aanwezig zijn, dient dit uiteraard anders te gebeuren. Het is dan iemand van club, aangeslo- ten bij de VTTL, die de rol van hoofdscheidsrechter op zich dient te nemen. Het kan, en is meestal ook de gewoonte, dat de kapitein van de thuisploeg deze rol ook op zich neemt.

Wat echter niet kan is dat een thuisspeler de taak van ploegkapitein op zich neemt en een andere thuisspeler de taak van hoofdscheidsrechter invult. Ook kan een speler van de thuisploeg alleen hoofdscheidsrechter zijn, in de wedstrijd die hij zelf speelt. Een speler van een andere (thuis)ploeg mag niet als hoofdscheidsrechter worden aangeduid voor de betreffende wedstrijd.

Wel mag een aangesloten speler hoofdscheidsrechter zijn van verschillende wedstrijden die op het zelfde moment worden afgewerkt, op voorwaarde dat hij zelf op dat moment in geen enkele wedstrijd meespeelt.